Okulistični pregledi nam povedo, kakšna je dejanska naša dioptrija

Popoln vid zagotovijo okulistični pregledi po ugodni ceni

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Izogibanje nošenja očal ali kontaktnih leč, lahko izjemno poveča našo dioptrijo. Namesto, da bi poslabšanje ustavili, vidimo čedalje slabše. Postopoma pa smo prisiljeni, da obiščemo okulistični pregled in dobimo korekcijska očala. Zakaj ne bi raje delovali preventivno in redno spremljali kvaliteto svojega vida?

Kako vemo, da je čas za nova očala ali leče?

Da je najboljši čas za nova očala ali leče vemo, ko težko preberemo podnapise, težje beremo knjige ali pa slabo vidimo predmete v daljavi. Predmeti postajajo megleni, obrazov mimoidočih pa ne zaznamo več tako ostro, kot včasih.

Okulistični pregled je zelo priporočljiv

Okulistični pregled: odrasli na vsaki 2 leti, otroci vsako leto

Sami okulistični pregledi nam povedo, kakšna je dejanska naša dioptrija in ali potrebujemo kakšne cilindre za izostritev kvalitete slike. Sami pa lahko že doma ugotovimo, ali nam vid peša ali ne.

Potek okulističnega pregleda

Najprej pokličite ali pišite okulistični kliniki za prost termin. Osnovni okulistični pregledi vsebujejo zunanji pregled očesa. Okulist pregleda ostrino vida, funkcijo zenice, prožnost gibanja zunanjih mišic, očesni pritisk, notranje strukture in površine očesne votline ter razširjenost zenic. Pregleda tudi samo ostrino vida, da določi, ali potrebujemo tudi cilindre ali ne.

Sončna očala z dioptrijo

Še posebej poleti so odličen nakup tudi sončna očala z dioptrijo, ki jih uporabljamo med vožnjo, športnimi aktivnostmi, plavanjem, pohodi in podobno. njihova prednost je, da ne potrebujemo menjavanja navadnih korekcijskih in sončnih očal glede na vreme. Med vožnjo ne prihaja do zaslepitve ali slabega vida zaradi sonca.

Pogostost pregledov za odrasle

Odrasli naj bi opravili okulistični pregled na vsake dve leti. Pogostost pregleda je odvisna od kvalitete in ostrine našega vida. Pomembno je, da v kolikor opazimo, da slabše vidimo, nemudoma opravimo okulistični pregled. Zaradi slabega vida lahko pride tudi do prometne nesreče.

Pogostost pregledov za otroke

Ker se otroško telo stalno spreminja, se z njim spreminja tudi kvaliteta vida. Načeloma naj bi otrok po dopolnjenem tretjem letu odšel vsako leto na pregled oči. S pozornim spremljanjem vida namreč otroci dosegajo dobre učne rezultate. Velikokrat so v preteklosti slab vid zamenjavali z disleksijo. Dandanes pa je okulistični pregled priporočljiv zato, da se spremljajo tudi morebitne očesne bolezni in da se prepreči škiljenje.

Znaki, da otrok potrebuje očala:

Četudi otrok še ne zna povedati, da slabše vidi, to lahko sami ocenite tako, da spremljate:

  • Ali vidi predmete na blizu in daleč,
  • Ali se zna osredotočiti na predmete,
  • Ali pravilno gleda naravnost in ima dober periferni vid,
  • Ali stiska oči, jih drgne ali pripre, da bolje vidi?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×